Fuld af luft

 

Det er ikke alle og enhver der er 100 % klar over hvad et peakflowmeter er. Det er dog almindeligvis også blot mennesker med lungeproblemer og astma, som kommer til, at stifte bekendtskab med et peakflowmeter.

Et peakflowmeter er et apparat som bruges til, at opmåle en persons lungefunktion. Lungefunktionen kan fortælle noget om hvor meget oxygen en person har behov for, at opbevare i lungerne. Man vil gerne have en så god lungefunktion, som overhovedet muligt. Dersom du lider af en lungesygdom vil det hyppigt komme til udtryk, ved en dårlig lungefunktion.

I tilknytning til dit peakflowmeter anvender du et skema, med den normale lungefunktion for mennesker alt efter højde og alder. Hvis dit peakflowmeter viser, at din lungefunktion afviger eksplicit fra disse tal, tyder det på, at der er noget galt med din lungefunktion. Ved astma patienter vil du f.eks. hyppigt se, at funktionen i lungerne er udtrykkelig lavere, end hvad den skulle være.

Astma er en tilstand af betændelse i lungerne, som almindeligvis allerede kan ses ved unge drenge yngre end 10 år, hvorimod piger godt kan have anlæg for, at få åndedrætsbesvær senere i livet. Det er en kronisk sygdom, som du ikke kan kurere det er dog ikke unormalt, at den forsvinder med dig selv. Det er vigtigt, at medicinere på en måde, at personen med astma kan leve et rimelig normalt liv. For at være sikker på den korrekte behandling kan du også bruge et peakflowmeter. Dette gøres ved, at du ved hjælp af dit peakflowmeter kan se hvorledes astmamedicinen fungerer. Hvis den unges lungefunktion bliver bedre betyder det, at medicinen fungerer.

Det er virkelig ubesværet, at bruge et peakflowmeter. Alt du skal gøre er, at ventilere i et rør der er fastmonteret på dit peakflowmeter. Herefter vil du straks få fremvist et udfald på displayet. Det kan dog godt være en fin ide, at blæse 3 gange i rap for, at være sikker på du får det helt rette svar.

Når dit peakflowmeter giver et resultat som ligger markant væk fra hvad normalværdien er, bør du søge læge. Lægen kan bedre fastlægge resultatet og vil muligvis også anmode om, at der laves ekstra tests. For at have et bedre grundlag af vurdere på.

Leave a Reply